Strobalen muur doorstaat de brandtest in uitzending Wonen.tv

Hoe sterk een stenen en houten woning is, dat is algemeen bekend. Maar hoe sterk is stro? Die vraag stelde Marcel van Thilt zich in zijn consumentenprogramma ‘Wonen.tv’. Marcel nam de proef op de som en testte hoe brandveilig een strobalen muur is. Het resultaat? De muur doorstaat met glans de brandtest!

Op vraag van de VRT bouwde het PUUR-team een prefab strobalen muur en bracht deze naar het labo van de Luikse universiteit, waar Marcel Van Thilt samen met Eric Wellens, hoofd van het labo, de vuurbestendigheidstest deed. Het resultaat?  Na één uur heeft onze muur nog altijd geen vuur gevat. En ook op 70 minuten houdt de muur nog steeds stand. Aan de binnenkant is het dan maar liefst 968 graden maar aan de buitenkant van de muur behouden we de comfortabele 24 graden. Uiteindelijk heeft de muur 1,5 uur lang de brandtest doorstaan. Belangrijke noot: Omdat de muur meer dan een uur heeft stand gehouden bewijst deze brandtest, dat strobalenbouw ook voldoet aan de regelgeving voor publieke gebouwen. 

Hoe kan dit? Zoals architect Peter Vos, die al meer dan 150 strobalenhuizen ontworpen heeft, tijdens de uitzending toelicht, is het belangrijk dat het stro droog is en goed samengeperst wordt. Nadien wordt het tussen houten balken geperst zodat er weinig zuurstof inzit. Na het aanbrengen van een natuurpleister aan binnen- en buitenzijde is de muur brandveilig!

Bekijk de reportage hier:

 

 

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Stel je vraag hier. Je ontvangt snel een antwoord.