Bio-ecologisch bouwen in 7 stappen

Hoewel bio-ecologisch bouwen steeds populairder wordt, heerst er in de bouwwereld toch nog koudwatervrees om natuurlijke materialen zoals stro of kalkhennep te gebruiken. Het is minder gekend en er zijn heel wat misvattingen over. Ben je overtuigd dat je bio-ecologisch wil bouwen? Neem dan zelf de teugels in handen. Door vastberaden te kiezen voor natuurlijke materialen en bouwmethoden creëer je een duidelijk kader waarin je samen met je architect en aannemer streeft naar een mooie, milieuvriendelijke en gezonde woning, die energiezuinig is bovendien. Volgend stappenplan helpt je alvast op weg:

 

Stap 1: Denk goed na over de ligging bij aankoop van je grond of renovatiepand

De keuze van je woonplaats is natuurlijk persoonlijk maar je kan alvast rekening houden met volgende zaken: Een bio- ecologisch huis situeert zich idealiter in een stad of dorp waarbij het aantal nodige verplaatsingen zoveel mogelijk beperkt zijn. In een stads- of dorpsomgeving heb je alle voorzieningen bij de hand (scholen, winkels, werk en uitgaansgelegenheid...) en kan de auto vaker aan de kant laten staan. Het kost ook minder aan de gemeenschap (aanleg en onderhoud van wegen, rioleringen,... )

Stap 2: Neem je architect mee in het verhaal

Wil je bio-ecologisch bouwen, dan is het handig om je architect van bij het begin in te lichten over je plannen. Maar weet dat zelfs als je plannen reeds zijn uitgetekend op basis van traditionele materialen, je toch nog probleemloos kan overstappen naar bio-ecologische bouwtechnieken. Ben je op zoek naar een architect met ervaring in bio-ecologisch bouwen? Raadpleeg dan zeker deze niet limitatieve lijst: Ecologische architecten

 

Stap 3: Kies de bouwmethode die je het meest ligt

In een bio-ecologisch bouwproject gebruik je hernieuwbare grondstoffen en natuurlijke materialen die zoveel mogelijk lokaal vervaardigd of gewonnen worden. Welke materialen jouw voorkeur krijgen, zal zeer persoonlijk zijn. Maar gezond wonen primeert! Kalkhennep en stro zijn alleszins zeer geschikt als bouwmateriaal dankzij hun uitmuntende energetische performantie en vochtregulerende werking.

Wil je meer weten over de eigenschappen van kalkhennep en stro? Klik dan zeker eens door naar onderstaande pagina’s.
Bouwen of renoveren met kalkhennep | Bouwen met stro

 

Stap 4: Kies je technieken en integreer zoveel mogelijk hernieuwbare energie

Eenmaal gekozen voor ecologisch verantwoorde materialen is het goed de lijn door te trekken en te kiezen voor duurzame technieken en hernieuwbare energie. Overweeg zeker de installatie van een zonneboiler of zonnepanelen, de integratie van een warmtepomp, houtbrander of pelletketel. Ook het waterverbruik vraagt de nodige aandacht. Bewust omgaan met een kostbaar goed als water vereist het recupereren van regenwater en water op een verantwoorde manier gebruiken. Er zijn heel wat interessante technieken op de markt. Je aannemer en architect kunnen je zeker helpen bij het maken van je keuze. Je mag er alleszins op rekenen dat een energiemodel voor jouw woning dat wordt opgesteld afhankelijk van je verbruiksprofiel en budget sowieso een mooie return on investment zal opleveren.

 

Stap 5: Ontwerp bouwplan en aanvraag vergunningen

De architect ontwerpt jouw woning, regelt bouwvergunning, doet aanvraag nutsvoorzieningen,... Idealiter wordt bij het ontwerp ook rekening gehouden met de oriëntatie van een woning omdat dit een spectaculaire impact kan hebben op het comfort en de verwarmingskosten

 

Stap 6: Bouw van een wind- en waterdichte woning

In deze fase gaat de aannemer en zijn bouwteam aan de slag. Die coördineert jouw project van A tot Z. Tijdens de bouwperiode blijf je best nauw betrokken en krijg je ook wekelijks een update over de voortgang van de werken. Let erop bij de keuze van je aannemer dat bio-ecologisch veel verder gaat dan ecologisch bouwen! Vraag naar hun kennis over bouwen met 100% natuurlijke materialen.

 

Stap 7: Afwerking van de woning

Er bestaat een breed gamma aan bio-ecologische binnen afwerkingsmaterialen: leempleisters, kalkpleisters, tadelakt, kalkhennep, traskalk, natuurverven. En ook aan de buitenzijde kan je kiezen voor natuurlijke afwerkingsmaterialen zoals traskalk, kalkhennep of hout.  

Heb je een vraag over dit onderwerp?

Stel je vraag hier. Je ontvangt snel een antwoord.

AUTEUR: Pieter-Jan Jacobs

Pieter-Jan Jacobs, oprichter en zaakvoerder van PUUR, bekleedt een absolute voortrekkersrol in natuurlijk bouwen in België. Als medebestuurder van het vroegere Casa Calida vzw en zaakvoerder van het vroegere StroBuro bouwde hij een diepgaande expertise op over bouwen met kalkhennep of stro. Samen met een enthousiast team van projectleiders en arbeiders blikt hij terug op de realisatie van inmiddels meer dan 20 bio-ecologische bouwprojecten in heel België.

pieter-Jan@puur-bouwen.be 
Twitter
LinkedIn