Bouwen met stro

Een groot deel van onze tijd brengen we door in ons eigen huis. De materialen waaruit dat huis is opgetrokken heeft ook een significante invloed op ons welzijn. Strowanden in je huis zijn als een derde huid: de ‘ademende’ werking (dampopen structuur) garandeert zowel 's zomers als 's winters een gezond en aangenaam binnenklimaat.

Strobalenbouw is een uitermate duurzaam bouw- en woonconcept. Strobalen huizen hebben niet enkel een gunstige energiebalans bij de bewoning, maar ook tijdens de bouw, en zelfs bij afbraak. Dergelijke woningen worden opgetrokken uit voornamelijk hout, stro en leem en bestaan dus voor 100% uit natuurlijk afbreekbare grondstoffen.

Steeds meer mensen kiezen voor strobalen woningen. Ze zijn gezond, energiezuinig en goed voor het milieu.  Bovendien scoren strobalenwoningen zeer goed op het vlak van isolatie.  Een strobalen ruwbouw is dan ook de ideale start voor de bouw van een bijna-energieneutrale (BEN) woning, de nieuwe standaard in 2020.

 

Hoe werkt het?

 

Een houtskelet zorgt voor de structuur.

 

Strobalen isoleren de woning in buitenmuren, dak en vloer.

 

Traskalk aan de buitenwand van de woning beschermt de balen en het huis tegen weersinvloeden.

 

Het lemen pleisterwerk langs de binnenzijde regelt de vochtigheidsgraad in de woning: is de ruimte te vochtig, dan neemt de leem het overtollige vocht op en geeft het vocht later weer af aan de drogere ruimte. Zo ontstaat er een constante vochtigheidsgraad en krijg je een woning met een gezond binnenklimaat.

 

 

 

Wat zijn de toepassingsmogelijkheden?

Strobouw is vooral interessant voor nieuwbouwprojecten. 

Prefab wandelementen met strobalen
Een team van experts splitst je bouwplan op in prefab elementen. Vervolgens worden de strobalen muren volledig op maat gebouwd in een productiehal, onder weersonafhankelijke omstandigheden. Dankzij het eenvoudig montagesysteem zetten we in amper enkele dagen tijd een water- en winddicht gebouw neer.
Strobalen manueel aanbrengen in het houtskelet
Omwille van een complexe vormgeving of voor kleine oppervlakten kan er gekozen worden om de strobalen manuaal aan te brengen in het houtskelet. De afwerking en het laten uitdrogen kan enkele maanden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.

 

 

De voordelen van strobouw 

1. Zowel tijdens de productie van materialen en de bouw als tijdens het gebruik en naderhand ook bij afbraak is de impact op het milieu klein. Stro is een natuurlijk nagroeibaar en composteerbaar materiaal. 

2. De ‘ademende’ werking en dampopen structuur van de muren garandeert zowel 's zomers als 's winters een gezond en aangenaam binnenklimaat.

3. Stro is een uitmuntende ecologische isolatie. De lambdawaarde van 0,06 W / mK is vergelijkbaar met traditionele isolatiematerialen zoals steenwol. Bovendien is stro veel beter in staat om warmte te bufferen. Koude/warmte worden vertraagd doorgelaten. Dit effect wordt nog eens versterkt door de thermische massa van de pleisterlagen aan binnen en buitenzijde van de strobalen.

4. Strobalen wanden hebben naast uitmuntende thermisch isolerende eigenschappen ook bijzonder goede geluidsisolerende kwaliteiten.

5. Een strobalenwoning kan flexibel aangepast worden als een ander gebruik nodig is, bijvoorbeeld bij nieuwe levensfases en veranderende omstandigheden.

Wil je advies over bouwen met stro? Neem dan zeker contact op. Een gespecialiseerd team staat klaar om je vragen te beantwoorden.

 

Spreek met één van onze experts